Alles over een uitvaart in Eindhoven

Geen geld om uitvaart te betalen

Het kan voorkomen dat iemand een uitvaart voor een dierbare moet regelen terwijl er geen geld is om de uitvaart van te betalen. Als de overledene dan ook nog geen uitvaartverzekering had kunnen er problemen ontstaan. Omdat iedereen na zijn of haar overlijden hoe dan ook begraven of gecremeerd moet worden zijn er wettelijke bepalingen die regelen wat er moet gebeuren als er geen geld is voor de uitvaart.

Als het zo is dat niemand de uitvaart kan of wil regelen dan is de gemeente Eindhoven verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitvaart. De gemeente zal in dat geval proberen te achterhalen of de overledene nog iets van waarde achterlaat waarmee de uitvaartkosten betaald kunnen worden. Als dat niet zo is dan zijn de kosten voor de gemeente, alhoewel de gemeente de mogelijkheid heeft om te proberen om alle kosten te verhalen op de directe nabestaanden. Dat komt omdat zij de wettelijke plicht hebben om de uitvaart te betalen. Zie film hieronder waarin mr. W.G.H.M. van der Putten uitleg geeft op de vraag: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Uitvaart op kosten gemeente Eindhoven

Als de gemeente Eindhoven de uitvaart moet verzorgen zal de gemeente er doorgaans voor kiezen om er een sobere uitvaart van te maken. Dat houdt in dat er geen hele plechtigheid wordt gehouden in de aula. De familie moet er ook rekening mee houden dat ze weinig hebben in te brengen als het gaat om de invulling van de plechtigheid. De keren dat de gemeente de uitvaart op zich neemt gaat het meestal om de uitvaart van eenzaam overleden Eindhovenaren. Het zijn vaak de trieste verhalen van mensen die helemaal alleen door het leven gaan zonder familie en vrienden. Lees meer over dit onderwerp in ons hoofdstuk Eenzame uitvaart in Eindhoven.

Bijzondere bijstand

Als iemand eigenlijk geen geld heeft om een uitvaart van te betalen kan het zijn dat deze persoon in aanmerking komt voor een uitkering op basis van de Bijzondere bijstand. Iedereen (dus ook mensen die doorgaans geen geld ontvangen van de overheid) kan bijzondere bijstand aanvragen. De gemeente zal dan aan de hand van het inkomen en het eigen vermogen bepalen of en eventueel hoeveel iemand kan krijgen om de uitvaart van te betalen.

Voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van Bijzondere bijstand kunt u contact opnemen met de gemeente Eindhoven.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Eindhoven.

U kunt ook langs gaan bij de balie van het Inwonersplein:
Stadhuisplein 10
5611 EM Eindhoven
(open zonder afspraak van ma t/m vrij 09.00 tot 13.00 uur)

Geld inzamelen bij je omgeving (crowdfunding)

Heb je geen geld of onvoldoende geld om de uitvaart van je wensen te bekostigen? Dan kun je overwegen om de hulp in te schakelen van je omgeving. Er zijn tegenwoordig steeds meer sites waar mensen een inzamelingsactie kunnen starten, zogenaamde crowdfunding sites. De site UitvaartDonatie.nl richt zich helemaal op inzamelingsacties voor uitvaarten.

Het mooie van UitvaartDonatie.nl is dat je niet alleen geholpen wordt met het inzamelen van geld, maar dat de uitvaart ook wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren uitvaartonderneming. Bovendien betalen donateurs geen commissie en transactiekosten zoals bij andere crowdfunding sites. Zo hebben de mensen die geld geven, de donateurs, de zekerheid dat al hun geld alleen aan een uitvaart wordt besteed.

Overlijden in regio Eindhoven melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206