Alles over een uitvaart in Eindhoven

Condoleance in Eindhoven

De condoleance is het moment na de plechtigheid waarop de familie en andere bezoekers samen komen. Meestal is dit ook de gelegenheid om de familie te condoleren met het verlies van hun dierbare. Maar het kan ook zijn dat de familie aan de belangstellenden vraagt om tijdens de condoleance niet allemaal langs te komen.

De familie is doorgaans heel moe na een uitvaart. Ze hebben vanaf het moment van overlijden eigenlijk geen rust meer gehad en hebben veel emoties moeten verwerken. Daarom kan het prettig zijn om na de uitvaart even rustig te kunnen zitten. Mensen die de familie willen condoleren kunnen dat dan in de dagen na de uitvaart doen door bijvoorbeeld even langs te komen op de koffie.

Invulling van de condoleance

Hoe de condoleance wordt gehouden is helemaal aan de familie. Er is niet echt een regel waar mensen zich aan hoeven te houden. Wel komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat de condoleance tegelijkertijd een reünie is. Dat komt omdat mensen steeds verder uit elkaar wonen en men elkaar vaak lang niet gezien heeft. Daarom vinden mensen het vaak fijn om na de uitvaart rustig herinneringen op te halen met elkaar. De familie kan daar rekening mee houden door voldoende tijd te reserveren. Zeker als de condoleance wordt gehouden in een crematorium of uitvaartcentrum is het belangrijk dat er tijd wordt gereserveerd. Dat is nodig omdat er meerdere uitvaarten en condoleances per dag worden gehouden.

Koffie en cake of champagne met oesters?

Bijna iedereen denkt bij een condoleance direct aan koffie en cake en als het meezit een droog broodje kaas of ham. Tot het begin van deze eeuw was dat de gewoonte tijdens een condoleance. Ze zagen er ook bijna altijd hetzelfde uit. Na de plechtigheid ging de familie op een rij staan waarna het 'condoleancedefilé' kon beginnen. Tegenwoordig kiest men eerder voor een wat modernere aankleding. De catering is sterk veranderd. De koffie en de cake maken maar al te vaak plaats voor luxe borrelhapjes, bier en wijn. Het komt ook veel voor dat de familie de aanwezigen vraagt om het leven van de overledene te vieren. Dat doet men door samen het glas te heffen en te toosten op de overledene. De familie kan ook samen met de belangstellenden gaan eten. Eigenlijk is op het gebied van de catering alles mogelijk.

Condoleance in de kroeg of partycentrum

Een condoleance hoeft niet per se te worden gehouden in de koffiekamer van het crematorium of uitvaartcentrum. Er zijn ook veel ‘gewone’ gelegenheden waar een condoleance gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant of café in het centrum van Eindhoven. Er zijn ook diverse hotels in Eindhoven die geschikte ruimtes hebben waar families een condoleance kunnen houden.

Sommige mensen vinden het prettiger om na de uitvaart in een omgeving te zijn die niet direct gerelateerd is aan de uitvaartbranche. De ruimtes zijn vaak voor meerdere uren af te huren en er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft de catering. De condoleance kan helemaal naar wens van de familie worden ingevuld. Uw uitvaartondernemer kent meerdere passende locaties in Eindhoven en omgeving.

Thuis condoleren

Mensen die thuis voldoende ruimte hebben in de woonkamer of in de tuin kunnen ook hier de condoleance houden. In dat geval moet er wel veel geregeld worden om alle mensen goed te kunnen ontvangen. Niet iedereen wil zich met de organisatie van de condoleance bezighouden in de dagen rond een overlijden. Het kan daarom zeer raadzaam zijn om een familielid te vragen om samen met de uitvaartondernemer de condoleance voor te bereiden. De uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal in huis gehaald moet worden. Daarnaast kan de uitvaartondernemer de mensen ontvangen en er voor zorgen dat alle mensen worden voorzien van een drankje en een hapje.

Wanneer een condoleance thuis wordt gehouden hoeft er geen rekening worden gehouden met tijden en er hoeft geen locatie afgehuurd te worden. Het is wel verstandig om van te voren aan te geven tot hoe laat de condoleance duurt. Daarmee voorkomt men dat sommige mensen (te) lang blijven zitten terwijl de familie na een bepaalde tijd misschien juist wel even behoefte heeft aan rust.

Condoleance.nl

Een condoleance kan ook online worden achtergelaten voor de familie. Veel mensen maken na een overlijden een condoleanceregister aan op Condoleance.nl. Hier kan de familie een register aan maken zodat belangstellenden er een bericht kunnen achterlaten. Het gebruik van Condoleance.nl is de eerste twee maanden helemaal gratis. Na die tijd kan de familie er voor kiezen om het register zelf uit te printen. Maar het is ook mogelijk om het te laten afdrukken in een boek. Wie het register langer dan 2 maanden online wil laten kan dit tegen een kleine vergoeding voor de hostingkosten regelen op Condoleance.nl.

Overlijden in regio Eindhoven melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206