Alles over een uitvaart in Eindhoven

Crematorium Rijtackers Eindhoven

Crematorium Rijtackers is het crematorium in Eindhoven waar overledenen uit Eindhoven en omgeving worden gecremeerd. Het crematorium is onderdeel van uitvaartorganisatie DELA maar er worden ook crematies gehouden van mensen die geen verzekeringen hebben bij DELA.

Een crematie is de verbranding van het lichaam van een overledene. In het crematorium zijn daarvoor moderne faciliteiten aanwezig die er voor zorgen dat de crematie op een zeer piëteitsvolle wijze kan plaatsvinden.

Hoe werkt een crematie?

De familie wordt in crematorium Rijtackers ontvangen in de familiekamer. Dit is de plek waar de directe nabestaanden voor de uitvaartplechtigheid samen komen. Het is ook mogelijk om voor de plechtigheid nog afscheid te nemen van de overledene als de familie dat wil. De andere belangstellenden nemen plaats in een van de aula’s van het crematorium. Rijtackers kan grote groepen mensen ontvangen maar het is ook mogelijk om een intiem afscheid te houden met een kleine groep belangstellenden.

In de aula zijn alle voorzieningen aanwezig om op een goede manier afscheid te kunnen nemen. Families organiseren de uitvaart in de dagen tussen het overlijden en de crematie met hun eigen uitvaartverzorger. Binnen crematorium Rijtackers is vrijwel alles mogelijk, als mensen speciale wensen hebben dan kunnen ze van te voren vragen naar de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om live muziek te spelen of om films te vertonen tijdens de plechtigheid. Ook kan de dienst in zijn geheel worden opgenomen op video.

De aula wordt standaard voor een uur gehuurd. Als men meer tijd wil dan moet de familie dit van te voren aangeven aan de uitvaartverzorger. Het crematorium kan daar dan rekening mee houden in de planning.

Na de plechtigheid is er in het crematorium veel mogelijk als het gaat om de condoleance. Men kan kiezen voor een kop koffie met een plakje cake, maar het is ook mogelijk om luxe hapjes te laten serveren en een goed glas wijn. Het crematorium heeft een groot aanbod, maar men staat altijd open voor persoonlijke wensen. Men kan contact opnemen met het crematorium om te overleggen over de mogelijkheden. Uw uitvaartverzorger weet doorgaans ook wat er allemaal mogelijk is.

Meestal vindt de daadwerkelijke crematie direct na de plechtigheid plaats.

De crematieruimte

In de crematieruimte bevinden zich de crematieovens waar de daadwerkelijke crematie plaats vindt. Een crematie duurt gemiddeld ongeveer vijf kwartier. Het is mogelijk dat een kleine groep nabestaanden aanwezig is bij het invoeren van de kist in de oven. Dit gebeurd op een zeer piëteitsvolle manier.

Sommige mensen verwachten dat er op het dak van een crematorium grote schoorstenen staan waar rook uit komt. Maar dat is niet het geval. De moderne crematiefaciliteiten zijn voorzien van filtersystemen. Dit zijn systemen die alle stoffen opvangen die vrijkomen tijdens een crematie. De enige uitstoot die er plaats vindt is van warme lucht, maar dit is nauwelijks zichtbaar en ook niet vervuilend.

Als u meer informatie wilt over het crematieproces (denk aan temperaturen, oven, filtersystemen, duur van een crematie etc) kunt u kijken in de infotheek van Uitvaart.nl in het hoofdstuk De crematieoven.

As overledene ophalen

De as van een overledene kan pas na een maand worden opgehaald. In de tussentijd wordt de as bewaard in de algemene nis van crematorium Rijtackers. De as mag niet eerder worden afgegeven omdat dit zo is voorgeschreven in de Wet op de lijkbezorging. Het geeft families de tijd om na te denken over wat ze met de as willen doen. Dit wordt ook wel asbestemming genoemd. Op het gebied van asbestemming is veel mogelijk in Nederland omdat er weinig beperkende wetgeving is op het gebied van asbestemming. In grote lijnen is het zo dat families kunnen kiezen om de as te bewaren of om de as te verstrooien. Maar waar(in) wil men de as bewaren? Waar kan de as worden verstrooid? In het hoofdstuk asbestemming is meer informatie te vinden over dit onderwerp.

Opbaren

Crematorium Rijtackers beschikt ook over verschillende opbaarkamers. Dit zijn ruimtes waar mensen in de dagen tussen het overlijden en de crematie bij hun overleden dierbare kunnen zijn. Rijtackers beschikt ook over zogenaamde 24-uurs kamers. Dat zijn opbaarkamers waar de familie de sleutel van krijgt. De opbaarkamers zijn zo opgebouwd dat er een ruimte is waar belangstellenden samen kunnen zijn en een ruimte waar de overledene is opgebaard. Daardoor kunnen mensen die de overledene liever niet willen zien ook mee naar de opbaring. Er is koffie, thee en water aanwezig voor de bezoekers. Als families gebruik willen maken van catering dan kunnen ze dit overleggen met het crematorium. Rijtackers heeft een uitgebreid aanbod als het gaat om de catering.

Crematorium Eindhoven
Anthony Fokkerweg 150
5651 GZ Eindhoven

Overlijden in regio Eindhoven melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206