Alles over een uitvaart in Eindhoven

Uitvaartcentrum in Eindhoven

In Eindhoven zijn verschillende uitvaartondernemingen te vinden die beschikken over een uitvaartcentrum. Een aantal landelijke uitvaartorganisaties hebben een uitvaartcentrum in Eindhoven en er zijn lokale uitvaartondernemers die een eigen locatie hebben.

De belangrijkste functie van een uitvaartcentrum is dat er overledenen worden opgebaard. Een overledene wordt opgebaard zodat nabestaanden in de gelegenheid zijn om tussen het moment van overlijden en de uitvaart bij de overledene te kunnen zijn. Soms wordt er gekozen voor slechts 1 opbaarmoment. Maar de meeste families komen dagelijks even bij de overledene kijken. Het is vaak zo dat men een centraal moment uitkiest waarop andere belangstellenden afscheid kunnen nemen van de overledene. Dit moment wordt meestal vermeld in de rouwbrief en de rouwadvertentie.

De overledene wordt opgebaard in een opbaarkamer. Dit is een ruimte die koud wordt gehouden om het ontbinden van het lichaam te vertragen. De meeste opbaarkamers hebben de beschikking over muziekapparatuur zodat de familie muziek kan afspelen tijdens de opbaring.

24-uurs kamers

Sommige uitvaartorganisaties hebben een uitvaartcentrum met zogenaamde 24-uurs kamers. Dit zijn opbaarkamers waar de familie 24 uur per dag en zonder afspraak bij de overledene kan komen. De familie krijgt een eigen sleutel waardoor men altijd naar binnen kan.

Thuis opbaren

Families die de overledene liever thuis houden tot de uitvaart kunnen kiezen voor een thuis opbaring. Soms kiest men er voor om de overledene niet in een kist op te baren, maar in zijn of haar eigen bed. Vaak wordt dan onder de overledene een koeling geplaatst. Maar de overledene kan thuis ook prima worden opgebaard in een kist of op een opbaarplank. De ruimte waar de overledene wordt opgebaard moet altijd koel blijven. Dat wil dus zeggen dat er in de winter geen verwarming aangezet kan worden. In de zomer is het vaak aan te raden om de ruimte extra te koelen met een mobiele airco. Deze zijn vrij voordelig te verkrijgen bij de meeste bouwmarkten en elektronicazaken. Sommige uitvaartverzorgers bieden ze ook te huur aan.

Uitvaartplechtigheid in uitvaartcentrum

Verschillende uitvaartcentra in Eindhoven beschikken over een ruimte waar een uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Dat kan praktisch zijn voor families die geen gebruik willen maken van de aula van het crematorium of de begraafplaats. Soms kiest men er voor om de plechtigheid en de condoleance te houden in het uitvaartcentrum. Na de plechtigheid brengt de uitvaartondernemer de overledene dan naar het crematorium waar alleen een technische crematie (daadwerkelijke verbranding van het lichaam) zal plaatsvinden.

Er zijn ook andere locaties die heel geschikt zijn om een uitvaartplechtigheid te houden. Kijk voor inspiratie van geschikte locaties in het hoofdstuk Waar hou je de plechtigheid.

Condoleance

De meeste uitvaartondernemers hebben hun uitvaartcentrum zo ingericht dat er ook ruimte is om een condoleance te houden. Op die manier kan de familie, als men dat wil, alles (behalve de crematie of begrafenis) houden op dezelfde plek. Dat kan heel praktisch zijn voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. In de meeste uitvaartcentra is er op het gebied van de catering veel mogelijk. Natuurlijk speelt het beschikbare budget hierbij ook een belangrijke rol.

In het hoofdstuk Condoleance in Eindhoven staan verschillende suggesties voor locaties waar een condoleance gehouden kan worden en hoe een condoleance kan worden vormgegeven.

Overlijden in regio Eindhoven melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206