Alles over een uitvaart in Eindhoven

Grafmonument kiezen

Als een overledene is begraven wordt het graf opgevuld met de aarde die er tijdens het delven van het graf uit is gehaald. Meestal wordt het graf gedicht door medewerkers van de begraafplaats. Soms kiest de familie ervoor om het graf zelf te vullen met zand. Het is niet mogelijk om direct na de begrafenis een definitief monument te plaatsen op het graf. Dat komt omdat de grond tijd nodig heeft om in te klinken. Doorgaans duurt het enkele maanden voordat de familie een grafmonument laat plaatsen.

Tijdelijk grafmonument

Het is mogelijk om te zorgen voor een tijdelijk grafmonument. Er zijn verschillende uitvaartorganisaties die tijdelijke grafmonumenten verkopen of verhuren. Het is ook mogelijk om zelf te zorgen voor een tijdelijk grafmonument. Dat kan heel eenvoudig en goedkoop door er bijvoorbeeld wat planten op te plaatsen. Het kan ook mooi zijn om een tekening van een kleinkind in plastic vast te maken aan een stok. Die stok (of stokken) kunnen op het graf worden geplaatst. Zo kan de familie er een heel persoonlijk tijdelijk grafmonument van maken.

Grafmonument uitzoeken

Er zijn veel verschillende soorten grafmonumenten. Grafmonumenten kunnen worden gemaakt van verschillende soorten materialen. Denk aan glas, hout of natuursteen.

Veel nabestaanden vinden het moeilijk om een grafmonument te kiezen dat bij hen past. Juist omdat er zoveel keuze is. Om een goede keuze te maken is het verstandig om eens rustig over de begraafplaats te wandelen. Op de meeste begraafplaatsen zijn veel verschillende grafmonumenten te zien. Door ze eens rustig te bekijken kunnen nabestaanden zien welk soort graf ze mooi vinden en welke niet. Zo biedt een wandeling over de begraafplaats inspiratie. Het is ook mogelijk om u door een goede grafsteenhouder te laten adviseren. Zij hebben meerdere voorbeelden waar uit gekozen kan worden. Het is wel verstandig om te vragen naar eerder werk. Op die manier kunt u zien of u te maken heeft met een vakman die kwalitatief goed werk levert of niet.

Bij de keuze voor een graf speelt ook het budget een belangrijke rol. Het is belangrijk om eerst te bepalen welk budget er beschikbaar is voor het graf. De prijzen van materialen variëren enorm. Een goede grafmonumenten maker kan mensen helpen om een grafmonument te kiezen binnen het beschikbare budget.

Regels grafmonumenten

Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels met betrekking tot de grafmonumenten die er geplaatst mogen worden. Op sommige plaatsen hebben nabestaanden veel keuze vrijheid, maar er zijn ook grafvakken waar strikte regels gelden. Soms wil men zorgen dat er eenheid is op de begraafplaats. In die gevallen is de keuzevrijheid voor het grafmonument beperkt. Het is daarom verstandig om uw uitvaartverzorger of de beheerder van de begraafplaats te vragen welke regels er zijn. De regels hebben ook betrekking op de lengte en de breedte van het monument en soms ook op de kleur die gebruikt mag worden.

Om een grafmonument te kunnen plaatsen op een van de gemeentelijke begraafplaatsen moet er eerst een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente Eindhoven. Daarvoor moet een speciaal aanvraagformulier worden ingevuld. Het formulier is te downloaden op de website van de gemeente Eindhoven. De formulieren kunnen hieronder ook worden gedownload. Het formulier moet worden geprint en verstuurd (met een kopie van een geldig id) naar het adres dat op het formulier staat. Voor vragen over het plaatsen van een grafmonument op één van de gemeentelijke begraafplaatsen in Eindhoven kunt u tijdens werkdagen bellen met nummer: 14 040.

Aanvraagformulier grafteken (pdf)


Meer informatie over de mogelijkheden op de katholieke begraafplaatsen is te verkrijgen bij de betreffende begraafplaats.

Begraafplaatsen Trudo, Theresia, Antonius, St. Jozelf-Tivoli en St. Joris
begraafplaats@parochiesintjoris.nl

Begraafplaats St. Martinus en begraafplaats Calixtus
tel. (06)-30 62 13 94
www.stcalixtus.nl/

Begraafplaats St. Lambertus
www.lambertuskerkhof-eindhoven.nl

Begraafplaats Severinus
tel. (040)-25 55 427

BegraafplaatsSt. Catharina
tel. (040)-23 65 579
www.catharinakerkhof.nl

Overlijden in regio Eindhoven melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206