To do direct na overlijden
Als iemand is overleden moeten er veel dingen worden geregeld. Omdat mensen vaak niet weten wat ze moeten doen staat hieronder een stappenplan dat men in geval van overlijden in Eindhoven kan gebruiken. Men kan de volgorde aanhouden van de stappen zoals ze hieronder staan.
Stap 1
Bel de huisarts
Als iemand is overleden moet er als eerste contact worden opgenomen met de huisarts (als deze er niet is kan men bellen met de huisartsenpost). Als iemand is overleden in het ziekenhuis dan hoeft de huisarts niet gebeld te worden. De huisarts zal een verklaring van overlijden afgeven, deze verklaring is noodzakelijk omdat de gemeente Eindhoven zonder een verklaring van overlijden geen verlof tot begraving of crematie kan afgeven. Zonder een verlof tot begraving of crematie kan er geen uitvaart worden gehouden. Als iemand in het ziekenhuis is overleden dan zal de behandelend arts een verklaring van overlijden opstellen.
Als iemand een overledene vindt onder verdachte omstandigheden (misdrijf of zelfdoding) dan moet men direct het alarmnummer 112 bellen. Vraag om politie en geef door waar u de overledene heeft gevonden.
Huisartsenpost Eindhoven
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven
Telefoonnummer: 0900-8861
Openingstijden:
Ma t/m vrij 17.00 uur – 08.00 uur (de volgende ochtend)
Zaterdag vanaf 08.00 uur tot maandagmorgen 08.00 uur. (deze tijden gelden ook op feestdagen)
De huisartsenpost is gevestigd op het terrein van het Catharina Ziekenhuis
Stap 2
Wensen overledene
Heeft de overledene zijn of haar uitvaartwensen vastgelegd? De meeste mensen die dit hebben vastgelegd bewaren deze gegevens bij hun belangrijke papieren zoals verzekeringspapieren. De uitvaartwensen van de overledene kunnen gebruikt worden bij het bespreken van de uitvaart met de uitvaartondernemer.
Het kan ook zijn dat de overledene een testament heeft.Om te weten of er sprake is van een testament kan men contact opnemen met het Centraal Testamentenregister. U kunt hiervoor bellen (op werkdagen tussen 09.00 -12.00 uur en 13.30 -16.00 uur) met nummer 0900-114 4114.
Het is mogelijk dat de overledene een donorcodicil had. De meeste mensen bewaren dit codicil in hun portemonnee, handtas of in de binnenzak van de jas. Het is belangrijk om de arts direct te informeren over het bestaan van een codicil.
Stap 3
Uitvaartverzekering
Kijk tussen de verzekeringspapieren of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als er geen sprake is van uitvaartverzekering dan kan men direct door naar stap 4 (Kies een uitvaartondernemer).
Als er een uitvaartverzekering is dan moet worden uitgezocht of het gaat om een kapitaal verzekering of een verzekering in natura. Als het een kapitaal verzekering is dan kan men contact opnemen met de verzekeraar om te vragen welk bedrag men zal uitkeren. Gaat het om een verzekering in natura dan zal de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf willen uitvoeren. Als de familie liever een andere uitvaartondernemer wil dan kan dat ook, maar in dat geval kan men het beste even bellen met de verzekeraar om te vragen welk bedrag er wordt uitgekeerd als men kiest voor een ander. Het is belangrijk om te weten welk bedrag dat is omdat de familie daar dan rekening mee kan houden bij het organiseren van de uitvaart. Meer over verzekeringen kunt u lezen in het hoofdstuk Uitvaartverzekering in Eindhoven.
Stap 4
Uitvaartondernemer kiezen
Neem rustig de tijd om een goede uitvaartondernemer te kiezen. Er is geen enkele noodzaak om binnen een uur een keuze te maken. Soms denken mensen dat een overledene direct verzorgd moet worden maar dat kan gerust na enkele uren. Die tijd kunnen de nabestaanden gebruiken om uit te zoeken welke uitvaartondernemer het beste bij hen past. Zorg er altijd voor dat u een uitvaartondernemer kiest die bij u past want samen met hem of haar gaat u het afscheid van uw dierbare vormgeven. U moet er niet aan denken dat u dat met iemand moet doen waar u helemaal geen klik mee heeft!
In de bedrijvengids van Uitvaart-Eindhoven.nl staat een overzicht van de beste uitvaartverzorgers uit Eindhoven en omgeving. U kunt er ook voor kiezen om verschillende uitvaartondernemers uit Eindhoven en omgeving met elkaar te vergelijken op prijs en kwaliteit. Ga daarvoor naar Uitvaartmarkt.nl waar u een wensenlijst kunt invullen. Daarna ontvangt u verschillende offertes van uitvaartondernemers uit Eindhoven. U kunt ze vergelijken op prijs, maar ook op kwaliteit. Sommige uitvaartondernemers presenteren zich op Uitvaartmarkt.nl ook in een video. Daardoor ziet u precies met wie u te maken heeft en hoe de uitvaartondernemer werkt. Uitvaartmarkt.nl is helemaal gratis voor zowel de aanvrager als de de uitvaartondernemer.
Stap 5
Kleding en sieraden overledene
In afwachting van de komst van de uitvaartondernemer kunt u alvast uitzoeken welke kleding de overledene aankrijgt in de kist of op de opbaarplank. Als de overledene sieraden om krijgt dan kan men deze ook alvast klaar leggen. Het is raadzaam om een actuele foto van de overledene klaar te leggen. De uitvaartverzorger kan dan zien hoe de overledene er bij leven uit zag. Dat kan helpen bij het verzorgen van de overledene. Ondertussen kunt u ook vast bedenken waar u wilt dat de overledene wordt opgebaard. Dat kan bijvoorbeeld thuis zijn, maar ook in een uitvaartcentrum in Eindhoven.
Stap 6
Inbrekers
Zorg ervoor dat inbrekers niet de kans krijgen om uw leed nog verder te vergroten. Helaas zijn mensen die zo laag gezonken zijn dat ze juist inbreken bij families tijdens een uitvaart. Dieven bekijken rouwadvertenties in kranten en ze kijken ook mee op sociale media. Het is daarom verstandig om in rouwadvertenties geen huisadres te vermelden. Dieven weten namelijk dat er op dat adres zeer waarschijnlijk niemand thuis is tijdens de uitvaart. Ze weten uit ervaring ook dat de kans groot is dat de buren ook bij de uitvaart zijn waardoor ze in alle rust kunnen inbreken. Het is mogelijk om het adres van de uitvaartondernemer te gebruiken als correspondentie adres in de rouwadvertentie. Daarnaast is het belangrijk om het huis goed af te sluiten. Een andere tip is om in de buurt te vragen of iemand een oogje in het zeil wil houden op de dag van de uitvaart.
stap 7
Organiseren uitvaart
Samen met de uitvaartondernemer gaat de familie de uitvaart vormgeven. Er zullen veel keuzes gemaakt moeten worden. Mensen die graag een persoonlijk afscheid willen en geen standaard uitvaart kunnen in de infotheek van deze website informatie en inspiratie vinden. Wilt u de condoleance bijvoorbeeld houden in de koffiekamer van het crematorium of liever ergens in een kroeg in Eindhoven? Wist u dat u de plechtigheid ook in de eigen achtertuin kan worden gehouden als daar voldoende ruimte is? U vindt op deze sites ook tips om kosten te besparen en tegelijkertijd toch een heel mooi en persoonlijk afscheid te houden.
Kijk voor een uitbreide checklist uitvaart op Uitvaart.nl.